Hoopers

Kinek, miért, mikor, hol? Part_2

 Az előző bejegyzésben már olvashattatok arról, hogy kiknek, és miért ajánljuk a Hoopers sportot. Folytatva az előző blogbejegyzésemet, most arról szeretnék nektek írni, hogy milyen életkortól és hol válik elérhetővé ez a sport számotokra. 

Mikor?

 Egyszerű választ adva: bármikor. Kiskutyának, fiatalnak, felnőttnek, idősnek, bizonyos egészségügyi problémákkal küzdőknek. Mint mondtam, alapvetően minden kutya alkalmas a Hoopers sportra. 

  • Kölyök és fiatal kutyák számára

 Az agilityt nem szoktam például kölyök-, vagy túl fiatal kutyáknak javasolni. Azért mert az életüknek ezen időszakában még nem fejlődött ki a vázrendszerük és túl nagy terhelés esetén, komoly, akár egész életre szóló problémákat okozhatunk, ha nem kellő körültekintéssel tréningezzük őket. Fontos tisztázni, hogy mik azok a mozgásformák, amik miatt ilyen fiatal korban nem javaslom az agilityt. Helyette Kölyök alapozó online tréninget szoktam felajánlani a hozzám jelentkezőknek a megfelelő kor eléréséig.  

Kerülendő mozgásformák: akadályok ugratása (ugró magassággal) szűk kerülések (nagy sebességből, sok ismétléssel). Továbbá az éles fordulatok, szlalomozó mozgás, magas zónás akadályokon való átfuttatás. 

A hoopers tanulás folyamata során mindezek a mozgásformák nincsenek jelen, és úgy egészében a sport mellőzi a fent említett mintákat. Így bátran merem ajánlani kölyköknek is,  akár agility alapozás – önállóság, küldhetőség építése céljából vagy fárasztás és közös szórakozás céljából. 

  • Felnőtt és idős kutyák számára

 A Hoopers minden életkorban elsajátítható, megtanulható, megtanítható. Sosem késő belekezdeni. Nincs olyan, hogy “ó az én kutyám már túl idős ahhoz, hogy bármit megtanuljon, bármibe belekezdjen”. Azt szoktam mondani, hogy amíg a kutya szívesen szaladgál sétán, vagy az erdőben, addig a Hooperst is biztosan élvezni fogja! 

  • Egészségügyi problémákkal küzdőknek

Fontos, hogy sok kutyát ismerek, akiknek vannak bizonyos egészségügyi problémáik pl.: diszplázia, térdkalács ficam, keresztszalag szakadás, OCD, időskori arthrosisos elváltozások. Ezek miatt bizonyos sportokat nem űzhetnek sem hobbiból, sem sportszerűen. 

A Hoopers nekik is jó alternatíva lehet, hiszen nem jelent nagyobb terhelést a kutyára nézve, mintha elvinnénk őket egy nagyot szaladni. Természetesen itt szeretném mindenki figyelmét felhívni arra, hogy a különböző mozgásszervi elváltozásokat, betegségeket minden esetben mutassuk meg állatorvosnak. Kérjük ki a tanácsát, és véleményét a további kezelésről és a javasolt terhelésről is. 

Hol?

A sport ugyan még igazán újnak számít hazánkban, de várhatóan szépen el fog terjedni, és egyre több kutyaiskolában lehet majd választani, mint életmód program. 

 Jelenlegi Hoopers oktatókról a honlapon értesülhettek, őket kereshetitek a megadott elérhetőségek bármelyikén. Forduljatok hozzánk bizalommal! 

Petra